Radiologie dentara

Ce este radiologia?

Radiologia dentară este ramura de o importanță deosebită pentru medicina stomatologică ajutând în stabilirea unui diagnostic și, automat, a unui tratament corect.

 

Evoluția aparaturii radiologice a facut ca aceste investigații să fie extrem de complexe și precise, dar în același timp foarte sigure pentru pacienți, cantitatea de radiații folosită fiind foarte mică.

dentland

Ce este radiografia dentară?

O radiografie dentară reprezintă o imagine a zonei vizate în urma expunerii la radiații X, imagine ce evidențiază detalii esențiale în stabilirea și realizarea tratamentului.

 

În cadrul clinicii noastre, medicii recomandă frecvent radiografii dentare pentru precizia diagnosticului și tratamentului. Un aspect important este că aceste radiografii se pot realiza în cadrul clinicii, fiind foarte comod și rapid pentru pacienți.

 

Atunci când este necesară o tomografie dentară, aceasta poate fi realizată în cazul unor centre de radiologie specializate.

dentland

Importanța radiologiei dentare

Mulți pacienți nu conștientizează importanța unei astfel de investigații. Cu toate acestea, există multe aspecte care evidențiază rolul pe care îl poate avea o simplă radiografie:

dentland

Precizia diagnosticului

Așa cum am menționat și anterior, doar cu ajutorul unei radiografii, medicul poate pune un diagnostic corect și complet, multe detalii fiind vizibile doar în urma analizării unei astfel de imagini.

dentland

Depistarea infecțiilor dentare

Deși acestea au deseori semne vizibile, mulți le neglijează fapt ce poate avea consecințe extrem de periculoase. Însă, cu ajutorul unei radiografii infecțiile dentare sunt evidențiate imediat.

dentland

Depistarea cariilor

Există zone unde pot apărea carii fără ca acestea să fie vizibile cu ochiul liber. De aceea, o radiografie dentară este indicată pentru depistarea cariilor mai puțin vizibile, încă din stadii incipiente.

dentland

Utilitatatea în numeroase ramuri

Pe lângă diagnosticarea problemelor de mai sus, radiografiile dentare sunt folosite în ramuri variate ale stomatologiei cum ar fi: ortodonție, implantologie, parodontologie, endodonție

dentland

Există sau nu riscuri în radiologia dentară?

Aceste temeri vin din faptul că radiațiile sunt asociate de multe ori cu apariția sau dezvoltarea unor afecțiuni grave. Cu toate acestea, evoluția aparaturii din acest domeniu face ca doza de radiații să fie extrem de scăzută, fiind practic inofensivă.

 

Clinica Dentland are în dotare aparatură nouă, performantă, prevăzută cu multe sisteme de filtrare a radiației X. Utilizarea tehnicilor moderne scade riscul radiografiilor dentare până aproape de zero.

 

Dintre toate investigațiile cu raze X, radiografia dentară este cel mai puțin iradiantă, doza de radiație emisă fiind de numai 0,02 mSv.

Radiografia dentară prezintă un risc mult mai mic decât o problemă dentară neidentificată și netratată.

 

Doza de radiație primită în timpul efectuării radiografiei dentare se măsoară în unități “rem”, sau unități “sievert”.

 

În mod curent, noi ne expunem zilnic radiațiilor din diferite surse naturale sau surse artificiale.

 

Toate acestea reprezintă o cantitate de radiație cu mult, mult mai mare decât cea primită cu ocazia efectuării uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.

Ce este OPG?

Ortopantomograma reprezintă o reprezentare radiologică panoramică a cavității orale cu un rol extrem de important în procedurile stomatologice, de la diagnostic la realizarea diverselor tratamente.

 

Acest tip de radiografie oferă medicului o imagine de ansamblu a cazului clinic studiat. OPG-ul cuprinde ambele arcade dentare și arată destul de precis raportul dinților cu formațiunile anatomice vecine: sinusuri maxilare, canale mandibulare.

 

Momentul în care se efectuează de obicei, este la începutul tratamentului, fiind foarte importantă pentru stabilirea unui diagnostic general corect, identificarea anumitor detalii nedetectabile la examenul clinic, leziuni carioase în stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dinților, fracturi de maxilar, tumori, dinți incluși.

 

Această procedură are scopul de a oferi medicului stomatolog informații pentru un diagnostic cât mai precis și totodata ajută medicul să verifice succesul tratamentului în toate etapele de lucru.

dentland