Profilaxie

Ce este profilaxia?

Profilaxia este ramura medicinei dentare care are ca scop principal întreținerea unei danturi sănătoase, de aici și atributul cel mai cunoscut, acela de cel mai ieftin tratament. Scopul este îndeplinit prin intermediul mijloacelor de prevenire a cariilor și a altor afecțiuni ce pot afecta sănătatea orală.

 

Costurile scăzute pentru prevenție, comparativ cu tratarea unor probleme deja apărute fac din această ramură una extrem de importantă, chiar dacă mulți pacienți nu sunt conștienți de toate beneficiile profilaxiei.

 

Iar când discutăm despre beneficii, este esențial să punctăm faptul că procedurile efectuate îmbunătățesc și sănătatea întregului organism pe lângă zona direct vizată.

dentland

Controlul stomatologic periodic

Cea mai cunoscută metodă pentru prevenirea cariilor și a bolii parodontale este controlul stomatologic periodic. Recomandarea este ca acesta să fie realizat de 2 ori pe an, iar în cazul apariției unor simptome îngrijorătoare, cât mai repede.

 

Iată câteva exemple de simptome care ar trebui să determine orice pacient să se prezinte la medicul stomatolog: durere spontană, durere la cald, rece sau dulce, jenă sau disconfort la masticație, miros neplăcut al gurii, sângerări gingivale sau gingii inflamate.

 

Pentru că mulți se tem de vizita la stomatolog, fie din caza durerii asociate, fie din cauza costurilor, ținem să menționăm faptul că vizita la noi nu presupune obligativitatea unui tratament.

 

Protocolul nostru presupune ca în cadrul primului control pacientul să se familiarizeze cu medicul și cu locația, să cunoască principalele opțiuni de tratament, dar și costurile acestora, astfel încât decizia acestuia să fie una calculată.

dentland

Beneficiile controlului stomatologic periodic

Așa cum am menționat și anterior, controlul o dată la 6 luni, însoțit de procedurile ce vizează prevenirea cariilor și a altor afecțiuni, are nenumărate beneficii. Dintre acestea, am ales să vă prezentăm pe cele mai importante:

dentland

Depistarea unor afecțiuni în fază incipientă

Prin intermediul efectuării de către medicul dentist a unei examinări complete, se pot depista afecțiuni apărute recent care, de multe ori nu sunt vizibile la examinarea de acasă.

dentland

Evaluarea gradului de igienă orală

Chiar dacă pacientul consideră că are o igienă corectă, examinarea medicului stomatolog poate evidenția anumite obiceiuri nocive sau o igienă incorectă, astfel încât acestea să poată fi corectate.

dentland

Evaluarea întregii cavități orale

Medicul stomatolog nu examinează doar dantura, ci întreaga cavitate orală, reușid să depisteze în faze incipiente și afecțiuni ale gingiilor și a întregii mucoase orale.

dentland

Eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene

În cadrul acestei ramuri, pe lângă examinare, pachetul complet de profilaxie ce cuprinde detartraj, periaj și airflow are ca scop eliminarea tartrului și a plăcii bacteriene, acestea fiind principalele cauze ale multor afecțiuni.

dentland

Verificarea tratamentelor efectuate anterior

Tot în cadrul controalelor periodice, medicul examinează starea lucrărilor realizate în trecut, putând corecta sau înlocui în cazul în care acestea nu mai sunt în cea mai bună stare.

Detartrajul

Detartrajul profesional reprezintă acțiunea realizată de către medicul stomatolog ce are ca scop îndepărtarea tartrului și a plăcii dentare.

 

Astfel, această procedură previne atât apariția cariilor, dar și a bolilor gingivale, boli care netratate pot avea efecte severe pe termen lung.

dentland

Periajul profesional

Detartrajul este un proces foarte eficient, însă incomplet în lipsa periajului profesional.

 

În urma efectuării detartrajului mai există placă bacteriană rămasă neîndepărtată, rezolvarea venind cu ajutorul periajului profesional care vine în completarea primei proceduri.

 

Astfel, prin intermediul acestor proceduri se realizează îndepărtarea completă a factorilor principali ce produc afecțiuni dentare, dar și îndepărtarea petelor și colorațiilor deranjante din punct de vedere estetic.

dentland

Air-flow

Această procedură vine în completarea celor menționate anterior și constă în proiectarea unui jet de apă, aer și microparticule de bicarbonat de sodiu.

 

Astfel, chiar și cele mai dificile pete sunt îndepărtate, iar zonele greu accesibile sunt curățate eficient.

 

Așadar, profilaxia este metoda indicată pentru păstrarea unui zâmbet sănătos, prevenind apariția unor afecțiuni ce pot necesita tratamente complicate și costisitoare.

dentland