Parodontologie

Ce este parodontologia?

Parodontologia reprezintă o ramură extrem de importantă a medicinei dentare, scopul acesteia fiind acela de studiere, depistare și tratare a afecțiunilor gingivale.

 

Bacteriile din cavitatea bucală afectează deseori gingia și țesuturile de susținere a dinților, putând astfel cauza chiar și pierderea danturii.

 

Tocmai din acest motiv acordăm o importanță deosebită parodontologiei, boala vizată fiind una foarte răspândită(aproximativ 3 din 4 persoane confruntându-se cu parodontoza), simptomele debutând ușor, iar ulterior avansând foarte repede către pierderea danturii.

parodontologie

Factorii care favorizează apariția bolii

Parodontoza poate avea la baza foarte mulți factori, lucru de determină și frecvența atât de ridicată în rândul pacienților.

 

Printre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni se numără:

 

  • Igiena problematică;
  • Tutunul;
  • Diabetul zaharat;
  • Cariile netratate;
  • Pubertatea;
  • Sarcina;
  • Stresul.
parodontologie

Gingivita

Gingivita reprezintă faza incipientă a bolii parodontale fiind cauzată în principal de o igienă orală incorectă. Aceasta se manifestă prin modificarea culorii, texturii și conturului țesutului gingival, parțial sau pe întreaga circumferință a dintelui.

 

Chiar dacă reprezintă o fază ușoară, ea poate fi identificată prin simptomele de debut precum gingii inflamate, respirație urât mirositoare sau sângerare la periaj. Odată cu sesizarea acestora trebuie acționat cât mai rapid pentru a spori eficiența tratamentului.

 

Gingivita poate fi tratată și mai ales prevenită printr-o igienă dentară strictă atât acasă, cât și periodic în cabinetul medicului stomatolog prin intermediul igienizărilor profesionale. Astfel se va îndepărta placa bacterienă și tartrul.

dentland

Parodontita

Aceasta reprezintă următoarea fază a bolii parodontale care intervine atunci când gingivita nu este tratată. Placa dentară și tartrul, lăsate neîndepărtate, au o acțiune nefastă asupra țesuturilor de susținere a dinților deoarece conțin numeroși germeni.

 

Simptomele specifice acestei etape sunt mai avansate și ar trebui să îngrijoreze, determinând pacienții care nu au acționt până la apariția lor, să o facă cât mai urgent.

 

Iată principalele semne care sunt specifice acestei etape: înroșirea gingiei, sângerarea la cel mai mic contact, apariția puroiului în unele cazuri.

dentland

Parodontita avansată

În lipsa tratamentului, boala evoluează și o face extrem de rapid.

 

Parodontita avansată reprezintă faza finală a bolii parodontale ajungând să distrugă mai mult os și ligament parodontal.

 

Simptomele sunt mult mai severe, oscilând de la îndepărtarea gingiei de pe suprafața dintelui, până la dinți mobili sau chiar pierderea completă a acestora.

dentland

Tratamentul bolii parodontale

Scopul principal al tratamentului este ținerea sub control a infecției. Așa cum am menționat și anterior, tratamentul variază în funcție de cât de avansată este afecțiunea.

 

Începând cu o igienă orală adecvată, ținând cont de posibilitatea renunțării la anumite obiceiuri dăunătoare și culminând cu tratamente complexe în cabinetul medicului stomatolog, toate au ca scop prevenirea și tratarea acestei afecțiuni. O colaborare a pacientului cu medicul stomatolog va aduce rezultatele așteptate, această colaborare manifestându-se astfel:

dentland

Tratamentul efectuat de către pacient

Acesta constă în respectarea unor etape esențiale pentru reușita tratamentului, cum ar fi: corectarea igienei bucale; însușirea unei tehnici adecvate de periaj; folosirea metodelor ajutătoare de periaj (ața dentară, apa de gură, dușul bucal); respectarea tuturor indicațiilor date de medicul stomatolog pentru acasă.

dentland

Tratamentul efectuat de medicul stomatolog

Acesta diferă în funcție de evoluția bolii, dar poate să cuprindă următoarele proceduri:

– tratament antimicrobian și antiinflamator;

– detartraj supra și subgingival cu o frecvență ce diferă în funcție de caz;

– periaj profesional;

– chiuretajul pungilor parodontale;

– operații cu lambou;

– adiție osoasă.

Tratamentul prin metoda vector

Terapia cu sistemul vector este o metodă nechirurgicală utilizată în tratamentul afecțiunilor gingivale. Aceasta acționează prin intermediul ultrasunetului modificat și a apatiei hidroxilice de calciu.

 

Printre beneficiile acestei terapii trebuie să menționăm următoarele:

  • Efectuarea intervenției primare într-o singură vizită;
  • Instrumentele din plastic folosite sunt mult mai tolerate de pacienți;
  • Este o metodă mult mai puțin dureroasă față de cele tradiționale;
  • Metoda se dovedește extrem de eficientă conform studiilor efectuate pe pacienții deja tratați;

Acționarea la timp în cazul bolii parodontale reprezintă factorul cel mai important în determinarea succesului tratamentului, stoparea evoluției bolii și salvarea danturii. Din acest motiv, chiar și la cea mai mică îngrijorare privind apariția bolii este foarte util să apelați la medicul stomatolog.

dentland

Tratamentul laser

Perfecțiunea în stomatologia laser cu Fotona Light Walker

 

  • procedură minim invazivă;
  • laserul are un efect bactericid puternic;
  • nu necesită suturare după intervenție;
  • coagulare excelentă;
  • reduce disconfortul și inflamația postoperatorie;
  • oferă o vindecare rapidă;
  • laserul este o îmbunătățire majoră în ceea ce privește chirurgia parodontală;
  • rezultatele sunt menținute un timp îndelungat;
  • fără sângerare și fără durere în incizia abcesului parodontal.

 

Terapia laser este o inovație în ceea ce privește tratamentul parodontozei. Acesta reușește să trateze inflamarea cronică a țesutului parodontal datorită rolului bactericit și detoxifiant pe care îl are.

Față de tratamentul clasic, laserul poate pătrunde în zone greu accesibile ale țesuturilor dintelui, astfel îndepărtând infecția și lăsând o linie uniformă, reducând timpul de vindecare.