Inhalosedare

Ce este inhalosedarea?

Inhalosedarea reprezintă o tehnică revoluționară folosită în medicina stomatologică, prin intermediul căreia se realizează sedarea conștientă a pacientului. În urma acestei sedări se obține o stare de relaxare ce facilitează realizarea tratamentului stomatologic necesar.

 

Această tehnică a fost studiată și dezvoltată de Dr. Langa care a descoperit faptul că frica și anxietatea asociate cu tratamentele stomatologice, specifice foarte multor pacienți poate fi îndepărtată. Acest lucru se realizează prin inducerea unei stări de relaxare cu ajutorul administrării unui amestec de oxigen și peroxid de azot.

 

După administrarea acestui amestec, starea de relaxare a pacientului face ca tratamentele să se desfășoare în cel mai ușor mod, fapt de duce la realizarea unei experiențe cât mai plăcute în cabinetul medicului stomatolog.

dentland

Cum se realizează inhalosedarea?

Pentru cei reticenți cu privire la acest proces, am ales să prezentăm în detaliu această tehnică, demonstrând astfel atât utilitatea ei, cât și deplina siguranță a pacientului.

 

Procesul este unul simplu, administrându-se chiar pe scaunul din cabinetul stomatologic. Astfel, pacientului i se aplică o mască nazală prin intermediul căreia inhalează amestecul de peroxid de azot și oxigen. Din această combinație rezultă un gaz de tip ilariant care are ca principal atribut efectul sedativ și ușor analgezic.

 

Astfel, după administrarea acestui gaz apare o stare de relaxare, de bine, iar deseori o senzație de detașare sau alterare a timpului.

Cel mai important aspect al acestei tehnici este acela că pacientul rămâne conștient pe tot parcursul tratamentului, fiind capabil să colaboreze cu medicul și să răspundă adecvat la întrebări.

 

Fiind un proces simplu, acest tip de sedare nu trebuie administrat în mod obligatorui de către un medic anestezist.

 

Procedura poate fi aplicată și de către medicii stomatologi care au absolvit cursuri teoretice și practice în tehnica administrării inhalosedării în cabinetul stomatologic.

Efectele derivate din inhalosedare

Inhalarea combinatiei de gaz descrisă mai sus are în primul rând efecte asupra aparatului oral, efecte ce ajută la instalarea stării de relaxare specifică acestei proceduri și automat la simplificarea tratamentului.

 

Printre aceste efecte trebuie menționate:

  • Un discret început de dispariție a durerii;
  • Înghițire mai puțin frecventă;
  • Senzația de grață mult redusă;

 

Deși acestea sunt doar câteva dintre efectele derivate, la o primă analiză putem conștientiza cât de mult ajută acestea în procesul realizării unui tratament ușor, sigur, fără stres și fără a pierde timp prețios.

dentland

Riscuri și precauții

Inhalosedarea este o tehnică ce se aplică doar după o evaluare corespunzătoare a stării de sănătate a pacientului. 

 

Aplicarea într-o manieră corectă, sigură și eficientă a inhalosedării, alăturată evaluării deja realizate face ca riscurile asociate acestei proceduri să fie aproape inexistente.

 

Singurul dezavantaj al acestei proceduri este acela că există unii pacienți care nu răspund corespunzător în urma administrării, efectele așteptate nefiind îndeplinite.

Acest lucru se întâmplă, de regulă, în asocierea cu alte probleme precum consumul de alcool, impulsivitatea, etc.

 

Referitor la precauții, recomandarea în cazul inhalosedării nu este una deosebită, nefiind necesară o pregătire specială.

 

Totuși se recomandă  a nu se consuma alimente înainte cu 2 ore de administrare, să nu existe probleme respiratorii la momentul administrării, iar în unele cazuri pacientul va trebui să vină însoțit la clinică.

Cui se adresesază această procedură?

Tehnica inhalosedării poate fi folosită atât la copii, cât și la adulți. În general, este recomandată în cazul pacienților anxioși, temători pentru a elimina aceste stări și a putea realiza tratamentul fără vreo piedică.

 

De multe ori este folosită în cazul copiilor foarte mici pentru a le oferi acestora o experiență cât mai plăcută la dentist, ținând cont că la vârste fragede colaborarea poate fi mai dificilă. 

 

Un alt caz în care se poate administra această tehnică este pentru persoanele cu nevoi speciale, singura condiție fiind aceea de a nu exista afecțiuni incompatibile cu inhalosedarea.

 

Iată că, prin intermediul acestei tehnici inovatoare, disponibile în cadrul clinicii Dentland,  chiar și cei mai temători și anxioși pacienți pot beneficia de tratamente eficiente, ușoare și rapide.

dentland