Ce este endodonția?
Endodonția, cunoscută de către pacienți și ca tratamentul de canal, reprezintă ramura medicinei stomatologice care are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare, zona aflată în interiorul dintelui.
Cea mai frecventă cauză care duce la apariția unor afecțiuni ale pulpei dentare este reprezentată de afecțiunile netratate la timp care avansează, trec de partea vizibilă a dintelui și ajung pe canal.
Cu toate că mulți privesc cu teamă acest tip de tratament, trebuie să menționăm faptul că scopul lui este acela de a salva dintele natural chiar și când acesta este destul de afectat.
Acest scop se realizează printr-un tratament complex, dar destul de ușor pentru pacient datorită evoluției spectaculoase a tehnologiei din ultima perioadă.

Procedura în cazul tratamentului endodontic
Pentru a elimina din teama cu care unii pacienți privesc acest tip de tratament vom încerca să explicăm cât mai clar cum se realizează și ce presupune tratamentul endodontic, astfel încât să reușim păstrarea unei danturi intacte pentru o perioadă cât mai îndelungată de timp.
În primul rând, pentru ca pacienții să înțeleagă mai ușor procedura, trebuie să menționăm că tratamentul canalului radicular, așa cum este numit de către specialiștii în medicină dentară este cunoscut de către ceilalți drept omorârea nervului.
Scopul final al tratamentului, acela de menținere a funcționalității dintelui este realizat prin intermediul mai multor etape. În primul rând, se realizează devitalizarea dintelui, adică eliminarea nervului din canalele radiculare.
Ulterior, după ce medicul se asigură că infecția existentă la nivelul țesutului moale este complet eliminată se poate trece la următoarea etapă, obturația de canal. Aceasta constă în sigilarea rădăcinilor cu materiale speciale care reușesc să prevină apariția infecțiilor pe viitor.
Succesul tratamentului endodontic

Laserul dentar
Dotarea clinicii noastre cu Laserul dentar Fotona Light Walker, un laser de ultimă generație, face ca tratamentele efectuate să fie lipsite de durere și extrem de sigure și precise.
Lipsa durerii este un avantaj extrem de important al acestui laser, teama de durere fiind una din principalele cauze care îi determină pe mulți să amâne tratamentele stomatologice. Dar, laserul Light Walker are ca avantaj diminuarea în proporție de 90% a durerii.
Folosit în foarte multe tipuri de tratamente stomatologice, acest laser contribuie și la eficientizarea tratamentului endodontic, fiind folosit pentru sterilizarea canaliculilor dentinari.
Iată câteva dintre avantajele de care beneficiază pacienții clinicii noastre prin folosirea laserului Light Walker:
- Diminuarea durerii;
- Efectul bacteriacid puternic;
- Regenerarea țesuturilor și vindecare rapidă.

Odontologia – Tratarea suprafeței vizibile a dintelui
Ulterior realizării tratamentului de canal, pentru finalizarea procedurii este necesară tratarea suprafeței vizibile a dintelui.
Ramura care se ocupă cu acest proces este odontologia, aceasta cuprinzând obturația dentară sau plomba, așa cum este cunoscută de mai mulți dintre pacienți.
Obturația fizionomică are ca scop redarea funcționalității și esteticii dinților afectați de carii sau alte leziuni.

Tipuri de plombe
În funcție de materialul folosit există mai multe tipuri de plombe, dintre care menționăm:
- Plombe din amalgam;
- Plombe din rășini compozite;
- Plombe din ionomeri de sticlă;
- Plombe din aliaje de aur;
- Plombe inlay și onlay.
În funcție de cazul clinic, cerințele estetice, costuri și durabilitate, echipa noastră are misiunea de a alege împreună cu pacientul varianta potrivită astfel încât toate cerințele să fie îndeplinite.
Astfel, medicii noștri vor explica în detaliu factorii care influențează performanța, durabilitatea și costurile, pacientul putând lua o decizie doar după ce va fi complet informat.
